Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

POPULAIRE FEESTEN

In bijna alle steden van Bahia worden kermissen gehouden ten gunste van de beschermheilige van de stad, maar ook om fondsen in te zamelen voor de kerk. Gedurende deze kermissen worden, op het dorpsplein of dicht bij de kerk, standjes opgezet waar typisch eten en drinken uit de streek wordt verkocht. Er wordt een processie gehouden om de heilige te loven en steeds is er een 'bandje" om voor muziek te zorgen. In enkele van deze steden hebben die kermissen zich omgevormd tot grote populaire feesten.

Salvador is misschien de stad met het grootste aantal kerken ter wereld en daardoor heeft zij ook wellicht het grootste aantal grote populaire feesten.

  • Op 08 december is er het traditionele feest van Onze lieve Vrouw van de Ontvangenis van het Strand (Nossa Senhora da Conceição da Praia), bechermheilige van de stad, dat plaatsvindt in de wijk Comércio in de benedenstad.
  • Op de eerste januari is er de maritieme processie van Onze Lieve Heer Jezus der scheepvaarders (Nosso Senhor Bom Jesus dos navegantes), waarbij honderden bootjes van alle types de Baai van Alle Heiligen kruisen om het heiligenbeeld van Conceição da Praia naar de kappel van Boa Viagem te brengen.
  • Op 06 januari wordt het Koningenfeest gevierd in Lapinha, één der oudste wijken van Salvador. Op dit feest verdelen de deelnemers, die kleren van kleurige en blinkende weefsels dragen, zich in twee soorten groepen, de "ranchos" en de "ternos". De eerste is een speelse en liberale groep, terwijl de "terno" ernstiger is, samengesteld uit herders en herderinnen die Kerstpersonnages uitbeelden.
  • Op de tweede donderdag van januari is het de beurt aan Senhor do Bonfim, Jezus voor de katholiek kerk of Oxalá voor de candomblé, om gehuldigd te worden met een grote massaprocessie, "lavagem de Bonfim" genaamd, vertrekkend vanaf de kerk van Conceição da Praia, in de wijk Comércio, tot aan de kerk van Nosso Senhor do Bonfim, op het schiereiland van Itapagipe. Het belangrijkste deel van de stoet wordt gevormd door vrouwen die, in de traditionele klederdracht van de Bahianas, vazen met bloemen en reukwater ("alfazema" of lavendel is het meest in trek) op het hoofd dragen. Zij worden begeleid door ruiters en versierde paardenkarren en door een grote massa met mensen van alle leeftijden, rassen en nationaliteiten die bijna allemaal hoofdzakelijk witte kleren dragen. Wanneer ze aankomen op de "heilige heuvel" (a colina sagrada), waar de kerk van Nosso Senhor do Bonfim opgetrokken staat, sprenkelen de Bahianas het reukwater over de ingang van de kerk en de hoofden van de gelovigen uit en wassen de trappen in een ritueel van geloof en hoop.
lavagem de Bonfim
  • Op 2 februari huldigen de volgelingen van de Candomblé Yemanjá, de godin van de zee, en maken van de gelegenheid gebruik om offerandes te brengen en wensen te doen. Het feest heeft plaats in de wijk Rio Vermelho, dicht bij de kaai vanwaar de boten met de offerandes vertrekken.
  • En na dit alles, alsof het nog niet genoeg zou zijn, komt dan het belangrijkste feest, de grote climax, namelijk het carnaval, een delirium, het grootste populair feest van de wereld. Het duurt oficiëel vijf dagen en trekt grote menigten aan uit alle hoeken van Brazilië en van de wereld. De deelnemers aan 't karnaval, hier "foliões" genoemd, dansen en springen achter de "trio-elétricos" (grote vrachtwagens volgestouwd met luidsprekers en een bandje dat bovenop een platform zijn show geeft) en de Afro- en Afoxé-groepen ofwel als "pipoca" ('t is te zeggen als "pop-corn" of nog, vrij en los) ofwel binnnen de georganiseerde carnavalgroepen. Thans bestaan er drie "circuits" (op het stadsplan uitgetekende parcours) waarlangs het carnaval kan meegeleefd worden: het traditionele circuit dat van de Campo Grande tot het plein van Castro Alves gaat, het alternatieve circuit van Barra tot Ondina en het nostalgische circuit in het Historisch Centrum. Dat alles samen genomen zijn meer dan 20 kilometers feest, zotheid, plezier en veel adrenaline!
Carnaval

In de zomerperiode kan je, naast de boven vermelde feesten, nog andere populaire feesten aantreffen in verscheidene wijken van Salvador. Al deze feesten bieden veel ritme en muziek naast de befaamde wijkfeestkramen ("barracas") die hapjes en drankjes aanbieden en waar bier in geen geval ontbreekt.

Andere zeer belangrijke feesten in Bahia en in het gehele Noordoosten van Brazilië zijn de "Juni-Feesten", zo genoemd naar de maand waarin ze gehouden worden. Deze andere feestperiode begint met de viering ter ere van Sint Antonius op 13 juni en bereikt zijn hoogtepunt met het feest ter nagedachtenis van Sint Jan op 24 juni en eindigt met het feest ter huldiging van Sint Pieter op 29 juni. De traditie van deze feesten werd door de Portugesen meegebracht, waar zij gevierd werden met het begin van de zomer, op de vooravond van het begin van de oogstperiode. Om die reden worden deze feesten gekenmerkt door een overvloed aan typisch eten en drinken, aan de ene kant, en door muziek en dans aan de andere kant. Tussen de vele typische bereidingen, sterk gewaardeerd door de fanatiekers van "São João", zijn de meest bekende : gekookte of boven de as van de alom tegenwoordige vreugdevuren geroosterde maïskolven, gekookte pindanootjes, appelsienen, cake van aipim (de hier zeer geaprecieerde wortel van de maniokplant) en puddings die van maïs zijn gemaakt zoals "canjica" en "mugunzá". Wat de drankjes betreft gaat de voorkeur uit naar de likeurs gemaakt van vruchten zoals genipapo, rozijnen en passievrucht ("maracujá"). Een ander niet te weg te denken kenmerk van deze feesten is de combinatie tussen de muziekstijl, Forró genoemd, met zijn eigen ritme en typische muziekinstrumenten, en de dans, ook met zijn eigen stijl, die de muziek begeleid en die ofwel per koppel ofwel in groep ("quadrilha" genaamd) kan uitgevoerd worden. De meest aangenomen uitleg voor de oorsprong van de term "forró" is dat hij afgeleid is van het Engelse "for all" ("voor iedereen" dus) en duidt op het soort bal dat indertijd werd geörganiseerd en waartoe iedereen toegang had. Aan de andere kant zijn de groepsdansen een erfenis van de Franse folklore, vermeerderd met typische uitdrukkingen van de portugese cultuur.

Deze junifeesten zijn het origineelst en worden het uitbundigst gevierd in de steden in het binnenland zoals, in de staat Bahia, in Cachoeira, Cruz das Almas, Amargosa en Senhor do Bonfim. Andere staten uit het Noordoosten met een sterke traditie in junifeesten zijn Pernambuco, waar de stad van Caruaru de faam heeft "het grootste feest van São João van Brazilië" te zijn, en Paraíba, met de stad Campina Grande.