Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

MUZIEK

Inleiding (zie hieronder)

Ilê Aiyê (klik op de tekst om naar de pagina te gaan)

Margareth Menezes (klik op de tekst om naar de pagina te gaan)

Olodum (klik op de tekst om naar de pagina te gaan)

De Bahiaanse muziek verdient een speciale plaats in onze site omdat muzikaliteit in het bloed van het Bahiaans volk zit. Bahia is de bakermat, de oorsprong en de bron van zovele muzikale stijlen, zoveel muzikale verscheidenheid en originaliteit, dat een exclusief hoofdstuk over dit onderwerp meer dan verrechtvaardigd is. Bahia ademt en transpireert muziek, een fenomeen dat zijn oorsprong heeft in de perfecte harmonie die men hier ontwikkeld heeft tussen de invloeden van de Indianen, de Afrikanen en de Europeanen.

Bahia is het land van de Samba, want het is de Braziliaanse staat met de grootste concentratie aan zwarten, of "politiek correct" gezegd, aan Afro-Zuidamerikanen. En het waren juistgeteld die Afrikaanse slaven die het ritme in het bloed en de Samba in de voeten hadden. Zelfs indien de dag van vandaag Rio de Janeiro de meeste faam krijgt wanneer het over Samba gaat, de kenners zeggen dat het hier in Bahia was dat de Samba daadwerkelijk geboren is. Tot op heden kan je hier de mensen een "Samba-Ronde" (of Samba de Roda) zien dansen of een "sambinha" zien spelen in de straatjes en in de typische kroegjes (hier "botecos" genaamd) die je verspreid over de gehele stad kunt aantreffen, in de arme wijken, op de pleinen van de Pelourinho of op om het even welke plek waar de mensen zich willen amuseren.

Het is ook uit deze kontreien dat de uitvinder en "vader" der Bossa Nova - wellicht de eerste Braziliaanse muzikale stijl die overweldigend succes in het buitenland kende - komt, João Gilberto, vertolker van het onvergankelijke lied "A garota de Ipanema", gecomponeerd door de meester van de Populaire Braziliaanse Muziek ("Música Popular Brasileira", afgekort MPB), Tom Jobim en voorzien van tekst door de nostalgische schrijver Vinícius de Morais.

Het was ook hier in Bahia dat een andere muzikale strekking is ontstaan, namelijk het "Tropicalismo", die van allergrootst belang is geweest voor de Braziliaanse en meer in het bijzonder de Bahiaanse muziek. De belangrijkste vertolkers van deze stijl zijn Gilberto Gil, Caetano Veloso, Gal Costa en de ongeëvenaarde Tom Zé. Naast deze kopstukken vormde zich ook een band die van groot belang is geweest voor het Tropicalisme, namelijk de Novos Baianos. Momenteel zijn die niet meer samen, maar de meeste muzikanten, zoals Morais Moreira, Pepéu Gomes en Baby do Brasil, bouwden succesvolle solo-carrières uit.

Afrikaanse ritmes

De "Afrikaansheid" blijft hier de bovenstem halen en creëert tot vandaag verscheidene muzikale stijlen en ritmes met grote nationale en internationale invloed. De "Afro"-groepen creëerden de "Samba-reggae", een sterk ritmisch en dansende stijl die niemand onberoerd en nog minder onbeweeglijk laat. De balangrijkste vertegenwoordigers van deze misschien meest originele stijl zijn Ilê Aiyê, Olodum e Muzenza. Op hun beurt hebben deze groepen een andere stijl geïnspireerd, namelijk de Axé muziek, die vandaag de dag wellicht de meest bekende en populaire muzikale tendens is met oorsprong in Bahia. Deze, omzeggens, iets modernere stijl heeft reeds ontelbare zangers, zangeressen en groepen voortgebracht die succes kennen zowel hier in Bahia als in heel Brazilië en enkelen zelfs in heel de wereld. Onder hen heb je: Margareth Menezes, Ara Ketu, Daniela Mercury, Chiclete com Banana, Timbalada, Carlinhos Brown, Asa de Águia, Cheiro de Amor en nog zovele anderen.

Om dit overzicht volledig te houden, mogen we niet nalaten een aantal andere stijlen en ritmes te vermelden die hier in dit muzikaal paradijs zijn uitgevonden : ondermeer de Lambada, de Afoxé en de Fricote. Tot slot mogen we niet vergeten dat ook de eigen Reggae hier "legers" aanhangers telt en reeds een aantal expressieve zangers heeft voortgebracht zoals Edson Gomes en Lazzo.

Deze pagina heeft niet de pretentie compleet te willen zijn, maar we mogen niet nalaten nog enkele belangrijke namen van de Bahiaanse muziek hier als slot te vermelden : Dorival Caymmi, Nana Caymmi, Maria Bethânia, Vânia Abreu, Clécia Queiroz, Daúde, Gerônimo, Luiz Caldas, Ivete Sangalo, Netinho, Wilson Café, Agbeokuta, enz.