Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

ILÊ AIYÊ

Zwarte Parel, Godin van het Ebbehout (of figuurlijk ook Zwarte Godin), Ilê Aiyê. Dit zijn slechts enkele van de woorden die typerend zijn voor Ilê Aiyê, zonder twijfel de meest traditionele "Afro"-groep, de meest pure of "rasechte" (want de carnavalgroep van Ilê Aiyê laat enkel zwarten toe tot zijn leden) en ook de mooiste van de stad en van Brazilië.

plaathoes

Ilê Aiyê werd gevormd in 1974 in de wijk Liberdade, de meest dichtbevolkte wijk van Salvador met meer dan 600 duizend inwoners, voor de grote meerderheid zwarten. De Groep (of "bloco", zoals een min of meer georganiseerde groep mensen die tijdens het carnaval in de straten uitgaat, genoemd wordt door de Bahianen) werd gesticht met de bedoeling om deel te nemen aan het Bahiaanse carnaval om op die manier ook aan de zwartens de mogelijkheid te bieden op dit meest populaire feest van het land te defileren, aangezien vele "blanke" carnavalgroepen de zwarten discrimineerden en niet tot hun gelederen toelieten. Terzelfdertijd revolutioneerde Ilê Aiyê het Bahiaanse carnaval met zijn muzikale beweging die nieuwe ritmes afkomstig uit de Afrikaanse traditie in het carnavalgebeuren inleidde. Het ritmisch, muzikaal en plastisch spektakel dat de groep op het carnaval toont wordt steeds op enthousiast applaus onthaald door de bevolking en vormde de groep om tot één der mooiste en meest bewonderde attracties van het hele feest.

Maar Ilê Aiyê is niet alleen carnaval. Het was één der eerste groepen die er ook een culturele vereniging op na hield ter bescherming van de Afrikaanse culturele tradities in Bahia. De muziek van de groep houdt zich ook aan de traditie, geschoeid op het geroffel van de trommels en op de kracht van de stemmen. In zijn vijfentwintig jarig bestaan heeft de groep reeds vele Afrikaanse landen en Braziliaanse negeropstanden gehuldigd, wat sterk bijgedragen heeft aan het proces van de erkenning van de etnische identiteit en de zelfwaardering van de zwarte. Tot op heden heeft Ilê Aiyê reeds meerdere muziekalbums uitgebracht en doet veelvoudige optredens in het buitenland. Aan de andere kant omvat het culturele project verscheidene scholen voor de arme kinderen uit Salvador.

De "missie" van Ilê Aiyê is, volgens zijn eigen leiders : "De cultuur van de zwarte verspreiden in de maatschappij met het oog op het samenvoegen van alle Afro-Brazilianen in de strijd tegen de meest diverse vormen van rassendiscriminatie, door de ontwikkeling van carnavaleske, culturele en opvoedkundige projecten, door het terugwinnen van de zelfachting en het verhogen van het niveau van het kritisch zelfbewustzijn."

Voor meer informatie, bezoek de eigen site van de groep op "http://www.ileaiye.org.br".