Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

DE STAAT BAHIA

Bahia is één van de meest toeristische staten van Brazilië en hoeft op gebied van natuurlijke schoonheid, geschiedenis en toeristische attracties in niets onder te doen voor meer bekende staten zoals Rio de Janeiro en São Paulo. De staat maakt deel uit van het Noordoosten en heeft bijgevolg een sub-tropisch en zeer aangenaam klimaat waar het nooit te koud of te warm is. De zomer loopt officieel van 22 december tot 21 maart, met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius, maar strekt zich moeiteloos buiten deze periode uit wanneer je enkel het warme en zonnige klimaat in overweging neemt. In de winter, gekenmerkt door meer frequente regen die ook in grotere hoeveelheden valt (vooral in de maanden mei, juni en juli), liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 20 en 30 ºC en de periode loopt van 22 juni tot 21 september.

Op gebied van toerisme, kunnen we Bahia in een aantal bijzonder aantrekkelijke en interessante gebieden indelen :

Salvador en randstad (Região Metropolitana):

Bekijk de speciale paginas gewijd aan de wonderlijke hoofdstad van Bahia.

Pelourinho
Vuurtoren van Barra

Recôncavo

Zo wordt de streek rond de Baai van Alle Heiligen genoemd, waar vroeger zich een groot deel van de economische activiteit van de staat concentreerde. Daardoor liggen thans in de Recôncavo, verscheidene historische steden, die nog aan dat roemrijke verleden herinneren, op de toerist te wachten. Om te beginnen is er Cachoeira, de stad die het grootste architectonisch geheel in barokstijl van Bahia aan te bieden heeft, en haar zusterstad São Felix, beide enkel gescheiden door de rivier Paraguaçu en verenigd door de brug die de centra van de twee steden verbindt. Vanuit Cachoeira heeft men een mooi zicht op de stuwdam van "Pedra do Cavalo", rivier opwaarts, achter dewelke zich een groot meer verbergt waar verscheidene watersporten kunnen beoefend worden zoals windsurf en jetski of waar je een uitstap per boot kunt maken. Andere interessante steden in de Recôncavo zijn Santo Amaro, waar de bekende zanger Caetano Veloso is geboren, Nazaré en Maragogipe. Klik hier om de beschrijving van de niet te missen uitstap naar deze streek te lezen!

Cachoeira
Baai van Alle Heiligen

Kust der Kokosbomen (Costa dos Coqueiros) :

Zo wordt de kuststrook ten noorden van Salvador genoemd, te bereiken via de Kokosbaan (de "Estrada de Côco"), en die bestaat uit een aaneenschakeling van kokosbomenvelden gebaad door prachtige stranden. De eerste stranden die je tegenkomt, vertrekkende vanuit Salvador, worden, voornamelijk in de weekeinden, druk bezocht door de "Soteropoletanos" (dit is de naam voor de inwoners van de hoofdstad). De meest bekende zijn Buraquinho, Jauá, Arembepe, Guarajuba e Barra de Jacuípe. Arembepe bezit als bijkomende attracties een beschermd gebied voor zeeschildpadden en een hippiedorp, in de "goede oude tijden" ooit bezocht door grote namen zoals Janis Joplin en Mick Jagger. Klik hier om de beschrijving van de niet te missen uitstap naar deze streek te lezen!

Niet te missen is een bezoek aan Praia do Forte (het Strand van het Fort), ook wel het Braziliaanse "Polinesië" genoemd, dat naast paradijslijke stranden ook nog een vuurtoren, het oude Fort van Dias D'ávila, een Tamar-project ter bescherming van de zeeschildpadden en toeristische infrastruktuur voor alle smaken en portemonnees te bieden heeft.

Van hieraf begint dan de "Linha Verde" of Groene Lijn, een comfortabele geasfalteerde baan die tot aan de grens met de noorderlijke staat Sergipe gaat. Op deze strook kun je vele natuurlijke en bijna verlaten stranden vinden en heb je dus voldoende opties om een paradijselijke vakantie door te brengen. Enkele van de meest interessante stranden zijn die van Imbassaí, Massarandupió, waar strandnudisme toegelaten is, Subaúma, Sítio do Conde en Mangue Seco, dit laatste bekend door het boek "Tieta do Agreste" van Jorge Amado (de meest bekende en gelezen Braziliaanse schrijver uit Bahia) en met prachtige en uitgestrekte duinen.

Praia do Forte
Mangue Seco

Kust der Palmen ("Costa do Dendê"):

Deze naam werd aan de kuststrook ten zuiden van Salvador gegeven omwille van de plantages van palmbomen waarvan de kleine noten gebruikt worden voor het maken van palmolie, hier "azeite de dendê" genoemd, maar waar ook mooie en bekende stranden kunnen aangetroffen worden. De grootste toeristische attractie van de streek is zonder twijfel het dorpje "Morro de São Paulo", op het eiland Tinharé dat met de boot vanuit de stad Valença kan bereikt worden en dat verscheidene kleine stranden heeft en een goed uitgebouwde toeristische infrastruktuur. Minder toeristisch uitgebuit en dus rustiger is het eilandje Boipeba ten zuiden van de Morro, een ideale plaats voor wie van eenvoud en natuur houdt. Voor de meer avontuurlijke reizigers - want moeilijker te bereiken - en de natuurliefhebbers zijn er ook nog de stranden in de baai van Camamu, de derde grootste van Brazilië, en op het schiereiland van Maraú.

Valença
Morro de São Paulo

Kust der Cacao ("Costa do Cacau"):

Meer naar het zuiden treffen we de streek aan rond de stad Ilhéus, waar de beroemde Bahiaanse schrijver Jorge Amado werd geboren, befaamd vanwege zijn cacaocultuur, maar ook toeristische aantrekkingspool van eerste rang met een grote verscheidenheid in stranden, watervallen en meren. De meest interessante steden zijn, buiten bovenvernoemde, Itacaré, Olivença, Tororomba, Una e Canavieiras. De streek herbergt nog echte ecologische en tropische schatten met ontelbare stranden, vele bijna onaangeraakt, kokosbomenvelden en een grote variëteit aan plantengroei, met oorspronkelijk Atlantisch Woud ("Mata Atlântica"), moerassen en prachtige cacao-boerderijen. Tot slot nog even extra vermelden dat ook hier het project loopt ter bescherming van de "Mico-Leão de Cara Dourada", het kleine aapje met het "Gouden Gelaat" dat bijna met uitsterven is bedreigd, en dat hier het Eiland van Comandatuba ligt, een beschermd en prachtig natuurgebied dat ook bekend is omwille van het exuberante vijfsterrenhotel dat er opgetrokken is.

Ilhéus
Serra Grande

Kust der Ontdekking ("Costa do Descobrimento"):

Nog meer dalend komen we aan de kust van de ontdekking waar ook de eerste colonisators van Brazilië geland zijn. De officiële plaats van die ontdekking is Porto Seguro ("Veilige Haven" letterlijk vertaald), het centrum van deze prachtige streek die thans waarschijnlijk de meest toeristische van Bahia is. Deze zeer mooie kuststrook biedt zo'n 150 km stranden aan, naast inhammen, baaien, klifffen, ontelbare rivieren en beekjes omzoomd door kokosbomen, moerassen en Atlantisch Woud. De meest bekende steden zijn Belmonte, Santa Cruz Cabrália, Porto Seguro, Arraial D'Ajuda, Trancoso, Caraíva, Monte Pascoal, Corumbaú, Cumuruxatiba e Prado.

Kust de Walvissen ("Costa das Baleias"):

Tot slot, in het uiterste Zuiden van de staat, treffen we de kust der Walvissen aan waar zich Abrolhos, Alcobaça, Caravelas, Nova Viçosa en Mucuri bevinden. Dit is een streek met veel ongerepte en paradijselijke stranden en één van zijn grootste attracties is de archipel van Abrolhos, het enige Nationaal Maritiem Park van het land waar de bultrugwalvissen (baleia Jubarte) elk jaar terugkomen om hun voortplantingsrituelen uit te voeren. Het is een paradijs voor duikers die vergane schepen en onderwatergrotten kunnen bezichtigen in geleide duikondernemingen of die in vrije duiken de overvloedige riffen en zeldzame koralen kunnen bewonderen.

Chapada Diamantina

De Chapada Diamantina is de streek die de laatste jaren op toeristisch gebied het snelst groeit en vooral liefhebbers van de natuur en van het milieutoerisme aantrekt. Het is een bergstreek met weelderige plantengroei, met rotsen in spectaculaire vormen, uitgehouwen door de erosie - die een beetje aan de Grand Canyon in de V.S.A. doen denken - watervallen,grotten, onderaardse rivieren, veel onaangetast woud, samengevat, een ideale plaats om onvergetelijke wandeltochten te maken. Hier wordt de natuur nog sterk gerespecteerd en men kan ervan genieten in het Nationaal park van de Chapada Diamantina, in de beschermde Natuurgebieden van Marimbus-Iraquara en in de Heuvels van Barbado. De meest aantrekkelijke stadjes zijn Lençóis, Andaraí, Mucugê, Rio de Contas, Palmeiras, Iraquara, Piatã, Morro do Chapéu, Ituaçu, Seabra e Itaité.

Chapada Diamantina
Lençóis

Sertão

De meest typische streek voor het Noord-Oosten en ook het meest intens met de cultuur van het volk uit Bahia verbonden, is de Sertão, die zich in het noordwesten van de staat bevindt. De Sertão is een groot halfwoestijnachtig gebied dat door de hevige zon en door de opeenvolgende en onbarmhartige droogten geteisterd wordt, waar de plantengroei overwegend uit "caatinga" bestaat, met lage bomen, struiken en cactussen. De meest typische plaatsen zijn Cipó, Caldas do Jorro, Euclides da Cunha, Monte Santo, Uauá,Canudos e Raso da Catarina. Laat niet na om in Monte Santo ("Heilige Berg"), een heilige plaats aan de voet van de berg, de bedevaartsweg tot aan de top te doen en te genieten van het wonderlijke panorama. Canudos was het belangrijkste podium voor de bloederige gevechten van de beruchte Oorlog van Canudos en thans kan men er, in de droge perioden, de ruines van het oude Canudos (een stadje dat volledig werd verwoest door het overheidsleger in zijn strijd tegen de volksbeweging onder leiding van Antônio Conselheiro) bezichtigen die hun "koppen" uitsteken boven het water van het stuwdammeer van Cocorobó. De steden Cipó en Caldas do Jorro zijn hydrominerale kuuroorden die meer lijken op een oasis in het droge landschap van de Sertão.

Canudos
droog landschap der Sertão