Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

TOERISME

Inleiding (zie hieronder)

De stad Salvador (klik op de tekst om naar de pagina te gaan)

De stranden van Salvador (klik op de tekst om naar de pagina te gaan)

De staat Bahia (klik op de tekst om naar de pagina te gaan)

De beste tips voor de meest overgetelijke uitstappen vind je hier terug!

Bahia is één van de staten die thans deel uitmaken van de Federatieve Republiek van Brazilië en bevindt zich in het Noordoosten (of Nordeste)van het land. Het is de staat met de meest uitgestrekte kuststrook van alle Braziliaanse staten, meer dan 1.000 (duizend) kilometer stranden. De staat van Bahia is 564.273 km2 groot (iets groter dan Frankrijk!) en telt ongeveer 13 miljoen inwoners (bevolkingsdichtheid: 23,16 inwoners/km2).

Salvador(officiëel São Salvador, wat "Heilige Redder" betekent) is de hoofdstad van Bahia en de derde grootste stad van Brazilië in aantal inwoners, ongeveer 2,9 miljoen. Salvador bevindt zich aan de ingang van de Baai van Alle Heiligen (Baía de Todos os Santos), de grootste baai van Brazilië met talrijke eilanden. Het is een grote en bruisende stad met vele facetten en een enorme variëteit aan landschappen en wijken.

Haven en stad
Atlantische kust Salvador

Aan de ene kant heeft Salvador zijn "stadsgezicht", namelijk het bebouwde gedeelte waar men een grote verscheidenheid aan wijken aantreft. Om te beginnen zijn er de historische wijken zoals de Pelourinho, geklasseerd als "erfgoed van de mensheid" door de Unesco. Daarnaast zijn er dan nog de "rijke" wijken, zoals Graça en Caminho das Árvores; de "arme" wijken - die, wanneer ter land gebouwd, favelas worden genoemd of, wanneer gevormd door houten barakken opgetrokken boven de waters van de Baai van Alle Heiligen, palafitas ("paalwoningen") worden genoemd - zoals Calabar en Baixa do Petróleo; de pitoreske wijken zoals Ribeira, meer bucolisch, en Rio Vermelho, meer artistiek en bohemisch. Tot slot zijn er ook nog de nieuwe commerciële wijken met moderne kantoorgebouwen in gewaagde architectonische stijl, zoals de hele buurt rond de grootste shopping van de stad, de Iguatemi.

Als stad heeft Salvador één van de grootste concentraties Katholieke kerken - volgens de legende, één voor elke dag - waarvan de kerken van Senhor do Bonfim, São Francisco, Rosário dos Pretos en de kathedraal op de Terreiro de Jesus enkele van de bekendste zijn. In Salvador kan je ook nog verschillende Solares - oude grote herenhuizen van rijke families - aantreffen zoals de Solar do Unhão, die het Museum van de Moderne Kunst herbergt, en de Solar do Ferrão die het Museum Abelardo Rodrigues herbergt.

moderne architectuur
Neoklassieke architectuur

Aan de andere kant heeft Salvador ook zijn "natuurlijk" gezicht, waar je een grote keus en verscheidenheid aan stranden kunt vinden. Om te beginnen zijn er de exotische en uitgestrekte stranden langs de Atlantische kuststrook zoals die van Piatã en Itapuã en, meer naar het centrum toe, kan je de stadsstranden vinden zoals die van Barra en Ribeira. Minder populair dan de stranden maar niet minder mooi en bezienswaardig zijn de parken, met hun weelderige plantengroei, een overblijfsel van het Atlantische Woud dat eens de hele kuststrook van Brazilië bedekte, zoals die van Pituaçu en São Bartholomeu, en ook de natuurlijke of kunstmatige vijvers zoals die van Abaeté en Dique de Tororó, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Deze natuurlijke, historische en architectonische bezienswaardigheden zijn niet alleen in de stad Salvador zelf aan te treffen, maar ook in het hele gebied dat de hoofdstad omringt. Op deze inleidingspagina past het nog enkele voorbeelden te geven van mooie en onvergetelijke plaatsen die, zowel op het gebied van natuur als van geschiedenis, een zeer hoge toeristische aantrekkingskracht hebben en die allemaal binnen een straal van hooguit 200 kilometer van de hoofdstad Salvador gelegen zijn :

  • de eilanden Itaparica, Ilha de Maré en Ilha Dos Frades, allen in de Baai van Alle Heiligen,

  • de stranden van Jauá, Arembepe, Praia do Forte, Imbassaí, Subaúma en Mangue Seco bereikbaar via de weelderige groene weg "Linha Verde" (of Groene Lijn)

  • de steden São Francisco do Conde, Santo Amaro, Cachoeira e Maragogipe in het gebied rond de baai, Recôncavo genoemd.

Salvador en Bahia bieden zovele prachtige plaatsen en zovele culturele en historische bezienswaardigheden aan, dat het onmogelijk is om over allen hier in deze beperkte inleiding te praten - en minder nog om ze te laten zien. Klik op de links in de bovenstaande tekst om meer te weten te komen over deze wonderlijke plaatsen of bezoek zogewenst de aanverwante sites die in enkele van onze paginas worden aangegeven.