Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

DE STAD SALVADOR

Een hoofdstuk over de stad Salvador kan niet beter beginnen dan met het Historisch Centrum, een uniek en prachtig architectonisch geheel van herenhuizen en solares in coloniale stijl, kerken, pleinen, monumenten, belvedéres en met kasseien belegde straten, geklasseerd en beschermd als Cultureel Erfgoed van de Wereld door de Unesco en ook in de volksmond nostalgisch Pelourinho genoemd. Deze naam stamt af van één der pleinen in het Centrum waar vroeger een schandpaal (of "pelourinho") stond waar de slaven aan werden vastgebonden om in het publiek gestraft en vernederd te worden. Deze wijk, de Pelourinho, was het echte centrum van de stad gedurende de eerste eeuwen van zijn bestaan en was daarom het belangrijkste podium voor de slavenhandel, één der belangrijkste handelsactiviteiten destijds. Hierdoor heeft de Pelourinho een speciale betekenis bij de Afro-Braziliaanse bevolking van de stad, die er op de kasseien van zijn straten veel van haar bloed heeft zien vergieten en die heden massaal terugkeert naar zijn straten, pleinen, bars en restaurants om deel te nemen aan de ontelbare culturele activiteiten of om historische datums te herdenken en zich te herinneren, weliswaar als vrije burgers nu, aan haar lijdensvolle verleden en haar fundamentele bijdrage tot de constructie van de stad Salvador, van de staat Bahia en van Brazilië zelf.

De beste tips voor de meest overgetelijke uitstappen vind je hier terug!

De Pelourinho is de beste plaats om meer te leren over de geschiedenis van de stad, om haar verleden als hoodstad van de colonie en van Brazilië te leren kennen. Terzelfdertijd is het de beste plaats om de Bahiaanse cultuur en de feestelijke kant van het volk te ontdekken... om te ontdekken dat je hier het land van het geluk kunt aantreffen!

Praça da Sé
Largo do Pelourinho

De belangrijkste pleinen die deel uitmaken van de Pelourinho en die je niet mag nalaten te bezoeken zijn de Praça Tomé de Souza (het Stadsplein), waar zich het oude Paleis van de gouverneurs, het oude en het nieuwe Stadhuis bevinden, de Praça da Sé met de vestigingen van de oudste kerk van Brazilië en een spectaculair panoramisch zicht op de Baai van Alle Heiligen, de Terreiro de Jesus waar zich de Kathedraal Basiliek van Salvador en nog twee andere kerken bevinden, en tot slot de Largo do Pelourinho zelf. Aangezien Salvador één kerk per kalenderdag heeft, is het onmogelijk deze allemaal te bezoeken, maar laat toch niet na de kerk van São Francisco, met aanpalend klooster, en de Kathedraal te bezichtigen, eventueel ook de kerk van Rosário dos Pretos en de kerken en klooster van de Carmelieten.

Een culturele cocktail met talrijke artistieke attracties en muziek, kan je aantreffen op de binnenpleinen Quincas Berro d'Água, Pedro Arcanjo en Teresa Batista, op de Terreiro de Jesus en gewoon in de straten van Pelourinho zelf! Vergeet tenslotte niet dat de Pelourinho een uitstekende plaats is om souvenirs en ambachtswerk te kopen in zijn ontelbare winkeltjes en om een smakelijk gerecht of een drankje te genieten in de restaurants en bars die gul over het Centrum uitgezaaid zijn.

Over aankopen gesproken, het is maar een kleine sprong van de Pelourinho naar de bekende en veel bezochte Mercado Modelo. Ga naar de Praça Municipal, neem de legendarische Elevador Lacerda en daal af tot de benedenstad, meer in het bijzonder de wijk Comércio genaamd waar je de oude havenopslagplaats kunt aantreffen die omgevormd werd tot het "winkelcentrum der toeristen". Op het eerste verdiep van van de Mercado zijn er twee restaurants die typische gerechten aanbieden en die over een terras beschikken waar je van een fabelachtige zonsondergang kunt genieten in de late namiddag (in Salvador gaat de zon onder tussen vijf - in de winter - en zes uur -in de zomer).

Mercado Modelo
Praça Municipal

Niet ver daarvandaan, opwaarts via de Avenida Contorno, bevindt zich de Solar do Unhão, een prachtig toeristische site die de moeite loont te bezoeken omwille van zijn geprivilegieerde ligging aan de Baai van Alle Heiligen, zijn historisch en architectonisch complex en omwille van het feit dat hier het Museum van Moderne Kunst gevestigd is, waar je onder meer een permanente openluchttentoonstelling kunt bezichtigen met werken van bekende Bahiaanse artiesten zoals Mario Cravo en Carybé.

Iets hoger gelegen staat het oude klooster Santa Tereza dat het Museum van de Heilige Kunst herbergt met een heel mooie kapel en prachtige groene tuin met uitzicht op de baai... een oase in het drukke centrum van de stad.

Nog iets meer naar boven en uiteindelijk aankomend in de bovenstad, kom je op de Plaats Castro Alves waar het standbeeld van deze beroemdste dichter van Bahia uitkijkt op één van de mooiste belvedères van de stad. Wanneer je van hieraf in de richting van Campo Grande gaat langs de Avenida Sete de Setembro (of Laan van de Zevende September, dag van de onafhankelijkheid van Brazilië), kom je de kerk van São Bento tegen die je zeker niet mag nalaten te bezoeken. Op het Grote Plein (Campo Grande) bevindt zich het theater Castro Alves, een voorbeeld van de moderne architectuur in Bahia, en het monument in herdenking aan de regionale feestdag Dois de Julho (of Tweede Juli), dag der bevrijding van Bahia. Onze wandeling verder zettend in de richting van Barra, passeren we langs de mooie en boomrijke laan Corredor da Vitória waar zich het Kunstmuseum van Bahia en het Museum Costa Pinto bevinden, en verderop, afdalend via de Ladeira (helling) da Barra komen we langs de Kerk van Sint Antonius van Barra. Aankomend in de Haven van Barra (zonder dokken maar met stranden) en verder langs de Avenida Oceânica, komen we nog het Fort van Santo Antônio, de befaamde Vuurtoren (Farol da Barra) en uiteindelijk het Christusbeeld tegen.

Solar do Unhão
Pelourinho

Een andere toeristische zone in de stad die je zeker niet mag nalaten te bezoeken is het schiereiland Itapagipe dat natuurlijke en historische mooie plekken aanbiedt en bovendien het meest aangewezen deel van de stad is om van het prachtige zicht op de Baai van Alle Heiligen en zijn eilanden te genieten. De uitstap kan begonnen worden bij het Fort van Monte Serrat, dat omwille van zijn harmonieuse lijnen, één der mooiste militaire monumenten van Bahia wordt beschouwd. Daarnaast ligt het Punt van Humaitá, met zijn kerkje, zijn klooster en kleine vuurtoren. Vanaf dit punt heb je een prachtig zicht op de bovenstad en de Baai van Alle Heiligen en kan je ook genieten van de befaamde en meest romantische zonsondergang van de stad. Van hieruit vertrekkend, via de straten die de rand van de baai volgen, komen we langs de belvedère van de Sagrada Família, die een panoramisch zicht biedt op de benedenstad, de haven en de bovenstad. Iets verderop komen we uit op een plein met koninklijke palmen waar zich, majestueus gelegen op de top van de Heilige Heuvel (Colina Sagrada), de Kerk van Bonfim bevindt. Dit is de belangrijkste en meest bezochte kerk van Salvador en heeft als beschermer Onze Heer van Bonfim (of het "Goede Einde"), niemand minder dan Jesus voor de volgelingen van de Katholieke Kerk, of Oxalá, de belangrijkste god voor de volgelingen van de Candomblé. De Heilige Heuvel afdalend, komen we uit in de oude Haven van Bonfim, van waaruit we langs de mooie en aangename laan Beira Mar aan de rand van de baai kunnen wandelen en genieten de traditionele rust van de wijk Ribeira, die nog steeds herinneringen oproept uit de tijd dat deze plaats de zomerverblijven van de rijke inwoners van Salvador herbergde. Het nachtleven in Ribeira is levendig dank zij de verscheidene bars en restaurants, die heerlijke typische gerechten aanbieden voornamelijk op basis van vis en zeevruchten, live muziek en een romantische omgeving.

Igreja do Bonfim
Forte Monte Serrat
Ribeira
Palafitas