Toerisme

Uitstappen

Geschiedenis

Cultuur

Capoeira

Godsdienst

Kookkunst

Muziek

Investeren

Home

Uit

DE STRANDEN VAN SALVADOR

In de eerste plaats zijn er de stranden langs de Atlantische kust van Salvador die een strook van meer dan 20 kilometer vormen, beginnend met het Strand van de Haven (Porto) van Barra eindigend met het Strand van Flamengo. Deze kuststrook (die "orla marítima" wordt genoemd) is een aaneenschakeling van mooie stranden, waarvan de meeste 's avonds verlicht zijn, die zowel overdag als 's nachts vele bezoekers aantrekken die zich over de vele bars en restaurants uitspreiden waar tot in de vroege uurtjes "ambiance" kan angetroffen worden.

Laten we onze uitstap beginnen met het Strand van de Haven van Barra, het eerste strand langs de orla voor wie uit het centrum weggaat richting Noorden, dat kalme en diepe waters heeft en druk bezocht wordt door de inwoners van 't stad. Verderop noordwaarts, kunnen we kiezen tussen het Strand van de Farol (Vuurtoren) van Barra en het strand van Ondina, waar door de aanwezigheid van riffen, natuurlijke zwemkommen worden gevormd bij laagtij. De Stranden van Amaralina en Armação hebben grote golven en worden daarom veel door surfers bezocht. De Stranden van Pituba, Corsário, Jaguaribe, Piatã en Placafor zijn drukbezocht omwille van de zachtheid van het zand en de kwaliteit van het zeewater. Het Strand van Itapuã, bezongen door dichters, zangers en verloofden, biedt bucolische taferelen en een rustgevende omgeving. De Stranden van Stella Mares en Flamengo zijn de verst afgelegen van het Centrum en bekoorlijk. Langs dezelfde kuststrook treffen we ook twee parken met natuurlijke meren aan : het Park van Abaeté en het Park van Pituaçu. Beiden bieden aantrekkelijke ontspanningsmogelijkheden aan zowel overdag als 's avonds.

zicht op Barra met vuurtoren
Barra - Fort H. Maria

Op de tweede plaats zijn er de stranden die aan de Baai van Alle Heiligen gelegen zijn, gekenmerkt door hun kalme en kristalheldere wateren en ideaal om met kinderen te bezoeken en om het mooiste landschap van Salvador te bewonderen, met name haar baai met haar meer dan vijftig eilanden. Deze stranden bevinden zich deels op het schiereiland van Itapagipe, waar je onder andere de stranden van Boa Viagem en van de Penha kunt aantreffen, deels langs de kusstrook die de Suburbana (of Voorstad) vormt en die zich van de benedenstad tot in Paripe uitstrekt, waar het strand van São Tomé de Paripe één der mooiste en meest bezochte is, en deels op de versceheinde eilanden die in de baai uitgezaaid liggen. Het meest bekende eiland is Itaparica dat je met de Ferryboot kan bezoeken, vertrekkend vanaf de Markt van São Joaquim in de benedenstad, of met de auto via de brug die het eiland met het continent verbindt (alhoewel, dan moet je bijna 300 km omrijden!). De mooiste en bekendste stranden zijn Mar Grande, Ponta de Areia, Barra do Gil, Conceição, Barra do Pote, dat grenst aan het prachtige toeristisch complex van de Club Mediterranée, Aratú en Berlinque. Niet te missen is echter een uitstap met een tweemaster (hier Escuna genoemd) op de Baai van Alle Heiligen met een bezoek aan de Eiland der Paters (Ilha dos Frades) en het Eiland van Maré. Zie ook op de pagina Uitstappen!

Hierna volgen meer details over enkele van de meest bekende stranden :

Haven (Porto) van Barra : Dit is een inham met kalme en kristalheldere waters die het beste bad van de stad aanbiedt, een prachtig strand gelegen tussen de forten Heilige Maria en Sint Diego. Het is ook op deze plaats dat Tomé de Souza, de stichter van de stad, via de zee aangekomen is in 1549.

Vuurtoren (Farol) van Barra : Gelegen op de punt dat de Atlantische Oceaan van de Baai van Alle Heiligen scheidt, is dit een ideale plek om de zonsondergang in Salvador te bewonderen. De zee is wild en zeer goed om te surfen. De vuurtoren, gebouwd op een rots omringd door zee, is één van de "postkaartjes" van Salvador. In de wijk Barra bevinden zich talrijke bars en restaurants die gastronomie en verstrooing bieden voor alle smaken.

Ondina : De plek beschikt over een geheel van openluchtsportpleinen en het strand heeft meerdere natuurlijke "zwembaden" gevormd door rotsen; kortom een uitstekende optie voor vrijetijdsbesteding voor alle leeftijden. Ondina is ook de wijk waar zich de beste hotels van de stad bevinden, de officiële residentie van de gouverneur (het Paleis van Ondina genaamd), de zoo, gelegen in een prachtig park met een belvedère dat een prachtig zicht op de kust biedt, en goede restaurants.

Rio Vermelho : Biedt twee kleine inhammen met de stranden van Paciência en Mariquita, waar een zeebad mogelijk is. Op het Plein van Santana bevinden zich de Kerk van Santana en het Huis van Iemanjá, de orixá (Afrikaanse god uit de candomblé) die de godin der Wateren is. Hier staan de "tabuleiros" (presenteerborden of plateau's) van de Bahianas Dinha en Regina, waar je de meest geaprecieerde "acarajés" en "abarás" van Salvador kunt proeven, en tref je ook vele goede bars en restaurants aan.

beeld van Iemanjá
strand van Rio Vermelho

Amaralina : Beschikt of meerdere gepadroniseerde hutten (ook barrakken genaamd) waar je verfrissend kokosnotenwater kunt drinken, gecombineerd met de heerlijke acarajés van de plaatselijke Bahianas.

Pituba : Dit is een strand met veel stenen en geel zand, gelegen in één van de meest dichtbewoonde wijken van Salvador met dezelfde naam, en dat in de weekeinden een groot aantal zonnekloppers op bezoek krijgt. Hier kun je ook een groot aantal bars en restaurants aantreffen.

Jardim de Alá (of Tuin van Allah) : Heeft woelige waters en ligt aan de rand van een groene vlakte prachtig bezaaid met kokosbomen. Het is een "natuurlijke tuin" die sterk op prijs gesteld wordt door zowel Bahianos als toeristen en die, in het bijzonder, op nachten van volle maan een onweerstaanbaar romantisch tintje krijgt en daarom ook de "Tuin der verliefden" wordt genoemd. In dit gedeelte van de orla ligt het Park van Costa Azul met ruimten bedoeld voor sport, ontspanning en cultuur.

Armação : Het was dit strand, vroeger ook nog Chega Nêgo genoemd, dat de boten met de negerslaven ontving, aangevoerd vanuit Afrika, in de periode dat de slavernij officiëel reeds verboden was. De slaven werden ondergebracht in een "senzala" (een soort grote schuur speciaal voor de slaven), gebouwd aan de rand van het strand, tot wanneer ze werden verkocht. Momenteel bevinden zich in Armação het Congrescentrum van Bahia, enkele kwaliteitshotels en enkele van de meest bezochte restaurants van de stad.

Praia dos Artistas (of Strand der Kunstenaars) : Het strand, gelegen in de wijk Boca do Rio (of Riviermonding), is afgeboord door een mooi geheel van duinen en kokosbomen, beschikt over goede sportpleinen en trekt trouw publiek aan van bohemers, musici, dichters en kunstenaars. Tientallen bars en restaurants vervolledigen deze pittoreske plaats.

Corsário - Jaguaribe - Piatã - Placaford : Deze stranden vormen een aaneenschakeling van brede, fijnzandige stranden die goed geschikt zijn om het surfen te beoefenen en daardoor het trefpunt zijn geworden van de zongebruinde jeugd. Dag en nacht kan je er genieten van muziek en live-optredens of je tegoed doen aan heerlijke krabben, een combinatie waar steeds een groot aantal liefhebbers op afkomt. Tegenover het strand van Corsário bevindt zich ook nog het Stedelijk Park van Pituaçu, één der belangrijkste gebieden voor natuurbescherming en vrijetijdsbesteding van de stad, waar nog een overblijvend stukje van het Atlantische Woud (Mata Atlântica) bewonderd kan worden.

Itapuã : Dit is zonder twijfel het bekendste strand van Salvador, bezongen in verzen en proza door muzikanten en dichters zoals Vinícius de Moraes e Dorival Caymmi. Het strand heeft kalme waters met betrekkelijk wat rotsen, een uitgebreide keuze aan "barakken" waar kan gegeten en gedronken worden, en heeft een eigen vissersgemeenschap. De plek is ideaal om zich in de heerlijke wateren te baden en om watersporten te beoefenen, zoals windsurfen. Hier,op een geode kilometer van de kust ligt ook het prachtige en geheimzinnige Meer van Abaeté, met zijn donkere wateren contrasterend met het mooie witte zand van de duinen eromheen.

Itapuâ
Meer van Abaeté

Stella Maris : Dit is een trefpunt voor de jeugd en voor de natuurbeschermers, heeft een wilde zee die goed is voor sporten zoals surf, jetski en bodyboard. Ook hier tref je een grote verscheidenheid strandbarakken aan waar heerlijke hapjes en ijsgekoeld bier (de "cerveja gelada", zeer in trek in Brazilië) kunnen geconsumeerd worden.

Flamengo : Dit is het laatste strand dat nog beschouwd wordt tot de stad te behoren, heeft mooie kokosbomen, riffen en grote golven, goed geschikt voor de surfers. Het is ook één van de meest opgezochte stranden in de weekeinden.